poniedziałek, 13 lutego 2017

Coś upiekę chyba dziś

http://smak-zdrowia.blogspot.com/2017/01/paluchy-pikantne-z-kminkiem-i-sezamem.html


Podoba mi się ten przepis

Składniki: 
mleko (100ml) 
drożdże (15g) 
cukier (10g) 
1 jajko (60g) 
mąka (220g) 
masło (10g) 
1 łyżeczka soli 
posypki (kminek, chili, sezam) 



Przygotowanie: 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i roztrzepane jajko (odrobinę jajka zostawiamy w celu posmarowania paluchów po wyrośnięciu). Mieszamy trzepaczką, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z solą, cały czas mieszając.

 Wyrabiamy ciasto kilka minut, na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. 
Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na blat, wałkujemy na grubość ok. 1,5cm i formujemy prostokąt, który następnie kroimy na 10 równych pasków. Paski dowolnie skręcamy. Można naciąć w środku i przeplatać jak faworki.

 Gotowe poskręcane paluchy układamy na blaszce na papierze do pieczeni, smarujemy jajkiem i posypujemy chili, kminkiem, sezamem lub inną posypką. 

Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15minut, aż paluchy się zarumienią. Z podanych proporcji wychodzi 10szt. 

Archiwum bloga