wtorek, 23 lutego 2016

wtorek, 23 lutego 2016

Jakie węglowodany wybierać, by nie tyć?

To te węglowodany powoduje tycie:
  1. Owoce:
  2.  banany (świeże i suszone), daktyle, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, figi, rodzynki
  3. Warzywa:
  4.  ziemniaki smażone, frytki, puree instant, chipsy
  5. Pieczywo i wyroby cukiernicze:
  6.  rogale, chrupki kukurydziane, solone lub słodzone przekąski, bagietki, gotowe bułki do hamburgerów, pieczywo tostowe, croissanty
  7. Makarony i inne produkty zbożowe:
  8.  płatki śniadaniowe słodzone, płatki kukurydziane, kasza jaglana, ryż instant
  9. Napoje:
  10.  wszelkie słodzone napoje gazowane

Jakie węglowodany wybierać, by nie tyć?

Przede wszystkim takie, których IG jest poniżej 50.


 Do tej grupy należą: jabłka, pomarańcze,
 grejpfruty, gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki, maliny,
szpinak, ogórki, pomidory, papryka, rzepa, rzodkiewki,
 maślanka,
 pumpernikiel,
 kasza jęczmienna, kasza gryczana,
 dziki ryż, orzechy pekan, pestki słonecznika, migdały,
 chude sery, jogurty, bób, szparagi,
 ciecierzyca.

Archiwum bloga