czwartek, 30 lipca 2015

czwartek 30 lipca . Jaka szkoda że lipiec nam się kończy..

Godzina 6 rano a ja juz wyspana i gotowa do startu na dziś. Wczoraj po południu wybrałam się autobusem i z moją torbą na kółkach do miasta, i zakupiłam 4 rolki tapety do pokoju którego dziś zaczyna się malowanie i tapetowanie. Już go wysprzątałam i gotowy czeka na fachowca który jak dotąd zawsze punktualnie melduje się około 9 rano.
 Starszy człowiek (60 lat) i uskarża się na bóle w kolanach. Takie skakanie po drabinie daje mu się juz nieźle we znaki.  Jego rodzina mieszka w Irlandii a On tu podobno przyjechał załatwić jakieś ważne sprawy osobiste, i chwilowo jest bezdomny i gościnnie zamieszkuje domek naszego sąsiada na jego działce. Ech skomplikowane są losy ludzkie. Nie jest rozwodnikiem, ale tam w Irlandii jego zona znalazła sobie innego partnera, a On jak opowiada opiekuje się tam u córki wnukami i chyba z nią mieszka. Nie wiem jak długo tu będzie w Kraju ale ja przynajmniej skorzystam z tego że potrzebuje kasy by tu przeżyć, i solidną robotę mi tu wykonuje.
 Karmię Go bo chudzinka z niego straszliwa hehe, i cieszę się że mu moja kuchnia jak dotąd smakuje. Gotuje teraz dla obojga, a ponieważ sama lubię dobrze zjeść, to dziennie coś nowego na obiad wymyślam. Wczoraj były zupa jarzynowa, kluski śląskie i duszona wołowina, a dziś pewnie zrobię barszcz zabielany a na drugie kotlet wieprzowy. Słonko się pokazuje mam nadzieję że będzie pogoda i nie będzie padało, bo pokój w którym będzie malowanie ma balkon i fajnie jest jak można potem wszystko pięknie wywietrzyć.
*****************************************************************************

Barszcz czerwony można zrobić z różnymi dodatkami. /©123RF/PICSEL
http://jejswiat.pl/4798,barszcz-czerwony-zabielany

Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają na cerę.

Przygotuj:

  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 70-80 dag buraków
  • 2/3 szklanki śmietany (22%)
  • łyżka mąki
  • zakwas buraczany (domowy lub z butelki)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
1. Przepis na barszcz zbielany każe zacząć od obrania buraków i pokrojenia ich w cienkie plasterki.

2. Wrzuć warzywa do gorącego bulionu, dodaj łyżkę cukru, listek laurowy i ziele angielskie.

3. Doprowadź pyszne danie do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc.

4. Rano barszcz czerwony będzie miał wspaniałą, intensywną barwę. Przecedź go wtedy, podgrzej, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Możesz też dolać odrobinęzakwasu na barszcz czerwony.

5. Wymieszaj zupę buraczkową i gotuj przez 2 minuty.

6. Przypraw obiad do smaku.

7. Barszcz zabielany będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli podasz do niego ziemniaki okraszone skwarkami (oczywiście ziemniaki serwujemy w osobnym naczyniu). Smacznego!

Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają na cerę.

Przygotuj:

  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 70-80 dag buraków
  • 2/3 szklanki śmietany (22%)
  • łyżka mąki
  • zakwas buraczany (domowy lub z butelki)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
1. Przepis na barszcz zbielany każe zacząć od obrania buraków i pokrojenia ich w cienkie plasterki.

2. Wrzuć warzywa do gorącego bulionu, dodaj łyżkę cukru, listek laurowy i ziele angielskie.

3. Doprowadź pyszne danie do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc.

4. Rano barszcz czerwony będzie miał wspaniałą, intensywną barwę. Przecedź go wtedy, podgrzej, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Możesz też dolać odrobinęzakwasu na barszcz czerwony.

5. Wymieszaj zupę buraczkową i gotuj przez 2 minuty.

6. Przypraw obiad do smaku.

7. Barszcz zabielany będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli podasz do niego ziemniaki okraszone skwarkami (oczywiście ziemniaki serwujemy w osobnym naczyniu). Smacznego!

Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają na cerę.

Przygotuj:

  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 70-80 dag buraków
  • 2/3 szklanki śmietany (22%)
  • łyżka mąki
  • zakwas buraczany (domowy lub z butelki)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
1. Przepis na barszcz zbielany każe zacząć od obrania buraków i pokrojenia ich w cienkie plasterki.

2. Wrzuć warzywa do gorącego bulionu, dodaj łyżkę cukru, listek laurowy i ziele angielskie.

3. Doprowadź pyszne danie do wrzenia, przykryj i odstaw na całą noc.

4. Rano barszcz czerwony będzie miał wspaniałą, intensywną barwę. Przecedź go wtedy, podgrzej, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Możesz też dolać odrobinęzakwasu na barszcz czerwony.

5. Wymieszaj zupę buraczkową i gotuj przez 2 minuty.

6. Przypraw obiad do smaku.

7. Barszcz zabielany będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli podasz do niego ziemniaki okraszone skwarkami (oczywiście ziemniaki serwujemy w osobnym naczyniu). Smacznego!

Archiwum bloga