wtorek, 14 kwietnia 2015

wtorek 14 kwietnia ledwo się dziś ruszam ...

http://cafesenior.pl/co-powinna-miec-w-szafie-elegancka-kobieta/

Kiepski dzień dziś mam. Ubrana wyszłam ale wróciłam i juz się znów przebrałam. Powinnam zrobić juz porządek z zimowym odzieniem (znalazłam stronę z poradami co powinno się mieć w szafie http://cafesenior.pl/co-powinna-miec-w-szafie-elegancka-kobieta/) ale choć słonko świeci wcale za ciepło nie jest. Nawet u sąsiada z komina dym leciał. Ma dom nieocieplony licho budowany(taki juz gotowy kupili a ja pamiętam z czego są te mury pod tym tynkiem. Głodna jestem ale dziś tylko jakąś jarzynową zupę zrobię. Wczoraj tych kalorii nabiłam to dziś trochę muszę zastopować.

Poszukam jakiś niskokaloryczny przepis to go nam tu dopiszę

http://smaker.pl/przepis-zupa-jarzynowa,111000.html





Zupy
Autor: AnkaGotuje
Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 3574
Dodano: 25.01.2015
Odsłon: 10940
Witajcie!!! Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw. Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Tak więc dzisiaj gotujemy zupę jarzynową.

Składniki

  • 30dag polędwiczki drobiowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 brokuł
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 500g brukselki
  • 5 marchewek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie śmietana
5-6 os.60 minłatweprzystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zalewam zimną wodą i gotuję aż będzie miękkie. Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę, por i marchewki kroję w półplasterki. Czosnek drobno siekam. Brokuł i kalafior myję i rozdzielam na różyczki. Cebulę drobno kroję, a brukselkę oczyszczam z wierzchnich, brzydkich listków i myję.
  2. Miękkie, ugotowane mięso wyjmuję z wody. Wrzucam ziemniaki, marchewki, pora oraz brukselkę – gotuję na małym ogniu. W tym czasie cebulę razem z czosnkiem szklę na maśle i dodaję do zupy. Mięso drobniutko kroję i ono również wędruje z powrotem do garnka. Teraz już dorzucam kalafior i brokuł. Gotuję około 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Z mąki i masła robię zasmażkę i dodaję do zupy. Doprawiam do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!!!
********************************************************************************
Mam mrożonki w zamrażarce podobną zupę sobie zrobię. Ta zupa z przepisu dla  ludzi ze sporym apetytem ale pewnie bardzo smaczna..

Archiwum bloga