środa, 8 kwietnia 2015

Długo nam jeszcze przyjdzie się uczyć, jak być samym sobą.(Fiodor Dostojewski).









Pogaduszki


Długo nam jeszcze przyjdzie się uczyć, jak być samym sobą.(Fiodor Dostojewski). 

  Niestety,wszystko co lubię jest albo zabronione albo tuczące. 
To był mój start blogowy na Onecie.
 Tyle lat minęło, a dziś to zdanie mogę znów napisać, bo w tym przypadku nic u mnie się nie zmieniło .

Mogę jeść niby wszystko, jednak umiar i ostrożność powinna być na pierwszym miejscu..a z tym różnie bywa, szczególnie w czasie świąt, hehe


Kuskus to taki genialny wynalazek ! 

Nie trzeba bawić się w żadne gotowanie, pilnowanie, odcedzanie. 

Jest gotowy w 2 min i nadaje się na słodko, słono, kwaśno...Ostatnio na moim stole ta kasza gości dosyć często.

 Może po części to z lenistwa ? : ) Kasza ta polecana jest między innymi przy odchudzaniu. Zawiera tylko 2g tłuszczu ( w 100g produktu ), jest bogata w białko i lekko strawna. Nic tylko zajadać !


Kaszę kuskus wsypujemy do  miseczki,
 dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.




Dzisiaj mój przepis jest iście obiadowy:

 Kasza kuskus smażona z mięsem mielonym oraz warzywami. Zapraszam!
o.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • łyżka oleju
  • 2 pieczarki
  • 2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/3 papryki
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona papryczka chilli
  • pestki dyni
  • natka pietruszki



Mięso mielone smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się brązowe. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaków nie obieramy. Szorujemy pod zimną wodą i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki.
Mięso przyprawiamy solą, i pieprzem i dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę z puszki. Kiedy wszystko już mamy na patelni dodajemy resztę przypraw, czyli czosnek (świeży lub granulowany) oraz suszoną papryczkę chilli (może być w proszku). 


Kaszę kuskus wsypujemy do małej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Pestki dyni prażymy w międzyczasie na suchej patelni.
Kaszę dodajemy na patelnię do reszty dania i mieszamy wszystko razem. 

Podajemy posypane natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !
Przepis z sieci
*********************************************************************************************
Nie wiem co na obiad . Po świątecznym jedzeniu jakoś mnie do jedzenia nie ciągnie..
kaszę kuskus mam . To może coś podobnego zrobię na ten obiad ..

A taką sałatkę to także może zrobię, bo mam jaszcze jajka ugotowane z świąt

SKŁADNIKI
szklanka kaszy kuskus
3 jajka
puszka tuńczyka w oleju roślinnym 
puszka kukurydzy konserwowej 
puszka czerwonej fasoli
3-5 ogórki konserwowe 
5 pomidorków cherry
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy rosyjskiej 

1/ Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Dwa pokroić w ćwiartki, jedno posiekać. Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórki pokroić w drobna kostkę, kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Do miski dodać fasolę, kukurydzę, kaszę, posiekane jajko, tuńczyka, doprawić przyprawami i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. 

2/ Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki o raz ćwiartki jajek. Całość posypać solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 



Archiwum bloga