piątek, 27 marca 2015

Nie da się być najlepszym we wszystkim.

Życie to coś, co dzieje się wtedy, gdy jesteś zajęty snuciem planów na przyszłość. Regina Brett

Perfekcjonizm

A może każdy człowiek to perfekcjonista?

 W teorii chyba tak,

 jednak  w praktyce jest potem już coraz to gorzej, hehe




 Nie da się być najlepszym we wszystkim.
 Warto wybrać to, co naprawdę sprawia nam radość 
    Pozwalam sobie na  niedociągnięcia i  spontaniczność. Dziś dopiero zaczynam dzień hehe, chociaż już prawie południe
                                                        *****************************
http://zwierciadlo.pl/2014/lifestyle/zdrowie/olej-z-orzechow-wloskich-zdrowotne-wlasciwosci


123rf

Tekst i obrazek z sieci


Ukryty pod twardą łupiną orzech swoim wyglądem przypomina ludzki mózg. Dlatego właśnie uważano, że jego miąższ ma działanie lecznicze przy chorobach umysłowych, poprawia pamięć i usprawnia myślenie. Wytłaczany z niego olej, choć obecnie niedoceniany, przez lata był stosowany przez Greków i Rzymian jako środek leczniczy na stany zapalne nerek oraz kamienie żółciowe.

Dla każdego coś dobrego

Jedna łyżka oleju orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwasy omega-3. Jest on również bogaty w witaminy A i B. Ta druga odpowiedzialna jest za regenerację układu nerwowego, dlatego olej ten ma działanie przeciw stresowe. Natomiast zawarta w nim witamina E korzystnie wpływa na skórę. Dzięki swoim właściwościom opóźnia procesy starzenia, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, a także eliminuje egzemę i łuszczycę. Co więcej, olej orzechowy ma także działanie obniżające ciśnienie i cholesterol. Ten rodzaj tłuszczu poleca się więc osobom, które mają problemy z sercem. Działa także przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo.

Sposób na orzecha

Charakterystyczny, orzechowy smak i delikatna karmelowa nuta. Taka kombinacja sprawia, że olej z orzecha włoskiego idealnie pasuje do sałatek, sosów czy dressingów. Wszelkie smażenie nie wchodzi w grę. Przy wysokiej temperaturze traci on bowiem aromat, a jego smak staje się gorzki. Często jest natomiast wykorzystywany podczas przygotowywania potraw kuchni chińskiej, włoskiej oraz francuskiej. Stanowi również doskonały dodatek do racuchów, naleśników, a także ciast i deserów.
Ten rodzaj oleju powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziaren orzechów. Dzięki temu zachowuje on pełną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety w Polsce jest to raczej trudno dostępny produkt. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się w krajach śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Należy jednak pamiętać, że olej z orzechów włoskich szybko jełczeje, dlatego po otwarciu nie należy go długo przechowywać. Najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej lub nieco niższej – zimna lodówka mu nie sprzyja.

Nie tylko do chrupania

Swoje zastosowanie olej orzechowy znajduje również w kosmetyce – nadaje skórze miękkość i sprężystość. Działanie oleju orzechowego wygładzające cerę było znane już w XVI wieku. Zawiera on kwasy tłuszczowe, istotne dla zachowania pięknego wyglądu. Doskonale nadaje się do nawilżania wysuszonych dłoni oraz jako krem pod oczy.
**********************************************************************************************************************************
Kupiłam ten olej w Lidlu i poszukałam w sieci co takiego kupiłam Okazuje się że warto było. Wczoraj dodałam olej do sałatki, a wieczorem posmarowałam nim ręce i twarz. Skoro jak piszą tu nadaje się do nawilżania wysuszonych dłoni oraz jako krem pod oczy. Pożyjemy zobaczymy jakie to cudo hehe..



Archiwum bloga