Placki z gulaszem
Na gulasz:
- 50 dkg mięsa wieprzowego (albo innego)
- 1 cebula
- 1 spora papryka czerwona
- kilka pieczarek ok 5 szt
- koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
mielonej - wegeta
- chili
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostke przysmażyć na rumiano, cebulę paprykę i pieczarki pokroić i podsmażać osobno … dodać do mięsa podlać ok 1,5 szkl.wody i dusić do miękkości, dodać resztę przypraw do smakui koncentrat pomidorowy.
Mięso pokroić w kostke przysmażyć na rumiano, cebulę paprykę i pieczarki pokroić i podsmażać osobno … dodać do mięsa podlać ok 1,5 szkl.wody i dusić do miękkości, dodać resztę przypraw do smakui koncentrat pomidorowy.
Placki ziemniaczane:
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula ( nie daje cebulę)
- 4-5 łyżek mąki (to zależne od ziemniaków, im bardziej wodniste tym więcej mąki i odwrotnie)
- łyżeczka proszku do pieczenia(może być zamiast proszku jajko)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrac i zetrzec , cebule też zetrzec razem z ziemniakami, przyprawić do smaku dodać mąke i proszek dopieczeniai usmażyć placki.. Podawac placki z gularzem, można zapiec
*********************************************************************************************
http://osmykolorteczy.blog.pl/2013/01/02/krokiety-z-miesem-noworoczna-klasyka/jem sucharki popijam ziółkami , i tak się tu karmię czytając przepisy kulinarne.
Ach zjadłabym taki krokiet do czystego barszczyku ale na razie mam szlaban...