piątek, 8 listopada 2013

A w brzuchu burczy

http://ugotuj.to/ugotuj/-20936167/wloskie+tiramisu+latwiej+i+szybciej/p/

Włoskie tiramisu łatwiej i szybciej

Autor
A A A Drukuj
Oceń przepis (15 głosów)
    
WŁOSKIE TIRAMISU ŁATWIEJ I SZYBCIEJ - składniki:
  • 1. Spody tortowe gotowe jasne lub ciemne - 3 krążki
    2. Serek mascarpone 250 g.
    3. Śmietana 30% 500 ml
    4. sok z cytryny
    5. pół szkl. cukru
    6. szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub mielonej (250 ml)
    7. kieliszek alkoholu (amaretto
  • wódka
  • spirytus - do wyboru
    8. 1 łyżka kakao
    9. śmietan fix 5 op.
WŁOSKIE TIRAMISU ŁATWIEJ I SZYBCIEJ - sposób przygotowania:Zaparzoną kawę wystudzić, posłodzić i połączyć z alkoholem, Tak przygotowaną kawą nasączyć obficie spody tortowe (zużyć całość). Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem i smietan fixem, połączyć z serkiem mascarpone za pomocą miksera (można dodać trochę soku z cytryny, aby masa była winna). Przygotowaną masa przełożyć mocno nasączone spody tortowe. Górę ciasta tez posmarować masą i posypać kakao. Wspaniale się kroi i super smakuje !!! POLECAM

                                                            ************************
Przesadziłam chyba z jarzynami bo mój układ trawienny od pewnego czasu trochę za bardzo funkcjonuje jak na moje potrzeby . A miałabym wielka ochotę na coś takiego jak na tym obrazku z sieci, no ale chyba tu tylko ten ekran poliżę , a w realu sucharki i gorzka herbata. hehe.  16,38 a na dworze juz ciemno. Dni coraz krótsze. Na blogu u Serpentyny czytałam o przeterminowanym słoiku z śledziami,a ponieważ dziś piątek to chciałam te moje z lodówki dziś na kolację(także już na granicy przydatności ) ale oczywiście mam je z głowy w najbliższych dniach. Poczytam sobie w necie co w ogóle mogę jeść by wybrnąć z tego mojego problemu. Ech, jak nie urok to przemarsz wojsk(-;

Archiwum bloga