Komu się nie chce rano biec do sklepu może spróbować sobie samemu upiec takie chrupiące bułeczki. Ja spróbuję , na dworze dziś pierwszy w nocy przymrozek ale teraz piękna pogoda. Miłego dnia zaglądającym
Przepis z sieci
Przepis na proste bułki
Przygotowanie: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji: 8 bułek
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji: 8 bułek
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie (7 g) drożdży instant(ćwierć paczki drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 200 ml letniej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić około 5 minut. Najlepiej robić to dłonią, bo ciasto drożdżowe to lubi, ale można tez mikserem. Powinno osiągnąć taką konsystencję, by łatwo odchodzić od ścianek.
Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na oprószony mąką blat, lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 części.
Formujemy bułki i układamy na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200st.C.
Smacznego!
Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na oprószony mąką blat, lekko wyrabiamy i dzielimy na 8 części.
Formujemy bułki i układamy na blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
Pieczemy około 15-20 minut w temp. 200st.C.
Smacznego!