Piersi z kurczaka w kapuście włoskiej
Wyśmienite roladki według przepisu naszej czytelniczki.
4 duże plastry surowej szynki wędzonej (np. serano, westfalska lub szwarcwaldzka)
2 nieduże piersi z kurczaka (4 połówki)
4 duże zblanszowane liście kapusty włoskiej
szklanka bulionu drobiowego l puszka pomidorów pelati (w sezonie można użyć świeżych)
4 ząbki czosnku l cebula l kilka listków bazylii
po łyżce oliwy i sklarowanego masła
pieprz i sól
Sposób przyrządzania:
Cebule drobno posiekać, podsmażyć na maśle, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pomidory, posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem, dusić 15 min. Piersi kurczaka lekko rozbić, posolić, zawinąć w plastry szynki i ułożyć na liściach kapusty. Na mięsie rozłożyć cebulę, po czym zwinąć wszystko jak gołąbki, spiąć wykałaczkami lub związać nitką albo szczypiorkiem. Ułożyć pakieciki w rondlu, podlać bulionem i piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Polać gorącym sosem pomidorowym i podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Podoba mi się ten przepis i dlatego go tu skopiowałam też dla mnie i dla was. Chyba normalna kapusta też będzie dobra jak wam się wydaje?