poniedziałek, 14 maja 2012

Jeszcze o zdrowym jedzeniu

 Zachwalają nam kurczaka jako zdrowego mięsa jest tak absurdalny  i wcale nie śmieszny.
 Może jedynie kurczak wyhodowany na wsi na pszenicy i kukurydzy.
 Ale to co jest w sklepach to tylko jakieś genetyczne mutanty, produkowane na hormonach wzrostu, sterydach i antybiotykach paszowych, prowokowane do żarcia jakichś absurdalnych ilości białka. Jak to kiedyś czytałam.
 W efekcie mamy mięso z 6-7 tygodniowego kurczaka która waży 2-2,2 kg,
 a przecież sama pamiętam ile taka tuszka normalnie hodowanej kurki w tym wieku by  ważyła  nawet  chyba jakieś 200 gramów to ma być zdrowe?
 W obecnym systemie chowu to tylko zdrowsza jest  wołowina,albo  indyk,ewentualnie wieprzowina
 ale  zdecydowanie najgorszy jest kurczak.

Archiwum bloga